De nieuwste veranderingen in Google

Niemand houdt van veranderingen...

Ben jij benieuwd wat de nieuwste veranderingen in Google zijn? Vanaf 30 juni 2022 kun je in Google niet meer adverteren met uitgebreide tekstadvertenties. Het maken en bewerken van de tekstadvertenties wordt door Google niet meer mogelijk te maakt. Ook zal Universal Analytics vervangen worden door Google Analytics 4 en zal Universal Analytics-property’s vanaf 1 juli 2023 geen nieuwe data meer verwerken. Wat betekent dit precies voor jouw bedrijf? In dit artikel gaat Miss Business dieper in op de aankomende veranderingen van zowel Universal Analytics als de veranderingen binnen het adverteren op Google. Lees snel verder en bereid je alvast voor op de nieuwste veranderingen in Google. Better safe than sorry!

Universal Analytics

Universal Analytics stopt met het verwerken van data vanaf 1 juli 2023. Tot die tijd kun je jouw huidige Universal Analytics Property’s gebruiken, maar daarna worden er geen nieuwe data meer verwerkt. Na 1 juli 2023 heb je nog 6 maanden toegang tot de eerder verwerkte gegevens in de Universal Property. Wanneer hier belangrijke gegevens in staan opgeslagen die je wilt behouden, is het dus aan te raden deze gegevens te exporteren zodat je ze niet kwijtraakt. Ook is het aan te raden om binnenkort al over te stappen naar Google Analytics 4, wat de nieuwste meetoplossing is die Universal Analytics uiteindelijk zal vervangen. Zo heb je ruim een jaar om data te verzamelen in de nieuwe property.

De gevolgen voor jouw Google Analytics Property

Wat zijn de precieze gevolgen van deze wijziging? Wanneer je Google Analytics voor 14 oktober 2020 hebt aangemaakt, is de kans zeer groot dat je een Universal Analytics Property gebruikt. Wanneer je na 14 oktober 2020 een property / account hebt aangemaakt, gebruik je naar alle waarschijnlijkheid al een Google Analytics 4 Property. Dan hoef je verder geen actie meer te ondernemen. Overstappen naar Google Analytics 4 is dan ook ten zeerste aan te raden. Je kunt zo de historische gegevens verzamelen die je nodig hebt en nieuwe gegevens opbouwen in Google Analytics 4 Property.

Tekstadvertenties

De andere belangrijke wijziging in Google is dat er per 30 juni 2022 geen uitgebreide tekstadvertenties meer gemaakt of bewerkt kunnen worden. Wel is het zo dat uitgebreide tekstadvertenties nog steeds worden weergegeven en je nog steeds de rapporten over de prestaties hiervan kunt bekijken. Ook is het mogelijk je uitgebreide tekstadvertenties te onderbreken, hervatten of te verwijderen wanneer je dit wenst. Wel is het zeker aan te raden om over te stappen op responsieve zoekadvertenties.

Waarom je zoekadvertenties soms niet weergegeven worden

Het kan zijn dat je zoekadvertenties soms niet worden weergegeven bij alle zoekresultaten. Dit kan zelfs het geval zijn bij zoekopdrachten waarop adverteerders bieden. Het komt geregeld voor dat er op een Google resultatenpagina geen advertenties te zien zijn terwijl de adverteerders wel geboden hebben op de resultaten van de gegenereerde zoektermen. Voor Google is het van groot belang dat de content in de advertenties van hoge kwaliteit is. Daarom moeten alle geplaatste advertenties aan een specifiek kwaliteitsniveau voldoen. Advertenties van een lage kwaliteit zullen dan ook bijna niet tot nooit worden weergegeven. Zelfs al hebben deze ads hoge biedingen. Kwaliteit gaat dan ook boven kwantiteit.

De opbouw van je uitgebreide tekstadvertentie

Je tekstadvertentie dient op de volgende manier te zijn opgebouwd:
– De kop: de kop van de advertentie betreft de tekst die jouw potentiële klanten het meest zal opvallen. Daarom is het belangrijk om woorden te kiezen die mensen vooral gebruiken als ze op zoek gaan naar het product of de dienst die je aanbiedt via Google. Je advertentie moet uit 3 koppen bestaan en bij elke kop zijn er maximaal 30 tekens die je kunt gebruiken voor het promoten van jouw service of dienst. Deze koppen worden door een verticaal streepje gescheiden en kunnen op diverse manieren en apparaten worden weergegeven.
-Zichtbare URL: de zichtbare URL wordt doorgaans groen en laat het adres van je website zien. De zichtbare URL bestaat uit het domein van je uiteindelijke URL en de tekst in de optionele velden. Deze velden geven de mensen die de advertentie een idee van waar ze terechtkomen als ze op de advertentie klikken. Hierbij hoeft de tekst niet zozeer overeen te komen met dezelfde tekst als die van je zichtbare URL.
– Beschrijving: de beschrijvingsvelden gebruik je om bezoekers te informeren over jouw product of dienst. Zorg ervoor dat je hier ook een call-to-action in opneemt. Stel dat je bijvoorbeeld kleding verkoopt, dan kan dit zijn ‘Bestel direct’ of ‘bekijk deze korting’.

Omdat de diensten rondom de uitgebreide tekstadvertenties binnenkort zullen stoppen, raden we je sterk aan om snel aan de slag te gaan met responsieve tekstadvertenties.

Als je hier nou helemaal de kriebels van krijgt, dan zijn wij er natuurlijk. Geef een belletje naar 0103074125 of mail naar koffie@missbusiness.nl.