DE 5 MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN
Jullie zijn eruit; er moet ècht meer gedaan worden met de bedrijfspagina’s op social media. Enthousiast gaan jullie aan de slag met het maken van foto’s en boomerangs en in de eerste twee weken zit je iedere dag netjes achter je mobiele telefoon om een berichtje te plaatsen. Wanneer je door de feed scrolt, zie je dat het aantal likes eigenlijk hartstikke tegenvalt en dat het aantal volgers niet bepaald gegroeid is. Hoe dan?

Het klinkt misschien niet als raketwetenschap, maar het effectief aanpakken van social media voor bedrijven is lastiger dan menigeen denkt. Er zijn een aantal veel gemaakte fouten die ervoor zorgen dat jouw inspanningen online geen resultaten opleveren. Wij geven je de 5 meest gemaakte fouten, en tips hoe het beter kan. (Wil je weten of jullie social media eigenlijk wel effectief inzetten? Bij ons marketing zusje kun je kosteloos de Marketingmeiden social media scan aanvragen!)

1. Geen strategie

Zonder strategie is het eigenlijk gewoon leuke shit. Oftewel: prima hoor, al die ‘leuke’ posts waar je zelf heel blij van wordt, maar zonder gericht doel of verhaal erachter, zullen ze maar weinig opleveren. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je aan de slag gaat met social media voor bedrijven: wat wil je ermee bereiken? Vaak horen we de standaard argumenten die weinig te maken hebben met een strategische zet. ‘Iedereen zit op social media’ bijvoorbeeld, of ‘mensen kopen tegenwoordig alleen nog maar via social media’.

Een strategie voor social media houdt in dat je gericht aan de slag gaat met zaken als; wie wil je bereiken? Wat is de reactie die je wil uitlokken? Hoe maak je de posts herkenbaar als onderdeel van jouw merk?’ Dit alles zorgt ervoor dat volgers niet alleen weten wat je doet en leuk vinden wat je doet, maar ook dat ze zich aangesproken voelen met wat je doet of voor ze kan doen.

Verder wil je dat je social media geen op zichzelf staand middel is. Link door naar je blogs waar mensen kunnen reageren, naar je dienstenpagina’s met een duidelijke call-to-action of naar je nieuwsbrief opt-in. Je strategie moet zo slim in elkaar zitten dat social media juist een opstapje is naar meer contact met je potentiële klant, in plaats van dat social media het uiteindelijke doel is.

Bijna altijd komt dit door 2 mogelijke oorzaken: de website is door de bouwer niet logisch gebouwd; bezoekers moeten een psychologisch pad afleggen, waarin ze overtuigd raken van de toegevoegde waarde en daardoor contact opnemen. Als dat pad ontbreekt krijg je gewoon een niet prikkelende opsomming, waardoor bezoekers niks doen. De tweede reden is dat de opdrachtgever zèlf stuurt op smaak en eigen beleving en de potentiële bezoeker en zijn behoefte uit het oog verliest. ‘Ik vind het mooier als deze foto daar staat en die knop daar’. Leuk dat JIJ dat leuk vindt, maar hoeveel euro kom jij bij jezelf uitgeven?

Tip: verplaats jezelf in jouw ideale klant. Waar zit zijn of haar pijn? Welke oplossing heb jij? Welk pad moet die klant bewandelen op jouw website om overtuigd te raken van jouw product of dienst. Bespreek dit vooraf duidelijk met je webbouwer.

2. Geen hashtags

Een hashtag is een label dat je toevoegt aan je bericht. Wanneer mensen zoeken op deze hashtag, zullen ze bij jouw bericht terechtkomen, zonder dat zij direct op jouw bedrijf hebben gezocht. Via de zoekresultaten van hashtags, kun je met nieuwe potentiele klanten met een bepaalde interesse in contact komen. Hashtags worden dus gebruikt om nieuwe klanten en nieuwe relevante volgers op natuurlijke wijze kennis te laten maken met jouw merk op social media. Met andere woorden; hashtags zijn voor jouw bedrijf van levensbelang.

3. Alleen zenden

Bedrijven die vooral zenden en weinig vragen, zullen dus ook weinig ontvangen. Je bent trots op je product of dienst en wil daar zo vaak en zoveel mogelijk van laten zien. Klinkt dit bekend? Hoe leuk dit ook kan klinken, het nadeel is dat jouw volgers niet getriggerd worden om te reageren, laat staan dat ze fan zullen worden van jouw bedrijf. In plaats van alleen verkooppraatjes te zenden, laat je je volgers een vraag beantwoorden, stemmen op een poll, kiezen tussen twee producten of laat je ze een zin afmaken. Zorg dat ze betrokken raken bij jouw business en er onderdeel van worden. Vergeet daarbij de persoonlijke touch en humor niet, mensen willen een kriebel in hun onderbuik voelen.

4. Niet meten

Meten is weten! En dat hoeft niet eens zo ingewikkeld en intensief te zijn als dat het klinkt. Ga eens na waarom die ene post zoveel meer likes kreeg dan andere posts. Kun je verklaren wat de reden is? Zorg dat je dit toepast bij de rest van de berichten die je plaatst. Veel bedrijven op social media focussen zich op zoveel mogelijk likes en reacties op hun berichten. Natuurlijk is die interactie ook van groot belang, maar er is een hoger doel dat je niet uit het oog kunt verliezen. Je social media moet nieuwe klanten binnenhalen en een plek creëren waar jouw fans zich kunnen verzamelen om op de hoogte gehouden te worden van hun favoriete merk, en dit alles zodat jouw omzet kan stijgen. Dit alles kun je niet meten met het aantal likes of reacties, maar bijvoorbeeld wel met het aantal kliks naar de website, het aantal vragen die via social media worden gesteld over jouw producten of hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van een kortingscode die je via social media hebt verspreid. Meten geeft antwoord op vragen waarmee je je strategie kunt verbeteren en daardoor beter en onderbouwd kunt inspelen op wat jouw fan nodig heeft om echt klant te worden.

Verkeerde plek, verkeerde tijd

De keuze aan social media platforms is reuze, en er heerst een bepaalde druk om op alle hipste platforms actief te zijn. Update je Facebookpagina, tweet een aantal keer per dag op Twitter, deel je mooiste plaatjes op Instagram, zet ook nog even een blog op Pinterest, hebben we nog een leuke vlog voor op YouTube? En staat die vacature al op LinkedIn? Ho… Stop! Zeker voor kleinere bedrijven is het absoluut niet nodig, en zelfs onverstandig, om op ieder platform een account bij te houden. Zoek uit waar jouw doelgroep zich bevindt en focus alle activiteiten op deze platforms. Niet alleen scheelt dat onwijs veel tijd en moeite aan contentcreatie, maar ook je resultaten zullen beduidend hoger zijn. Kwantiteit versus kwaliteit.

Social media scan

Ben je nu eigenlijk wel heel benieuwd of jouw social media aantrekkelijk en professioneel overkomt en alle ingrediënten bevat om nieuwe klanten binnen te halen? Ons marketing zusje De Marketingmeiden helpen je een handje met een gratis social media scan. Ze sturen je kosteloos een rapportage die helder en overzichtelijk inzicht geeft in de verbeterpunten op social media. In die rapportage geven zij eerlijk aan wat er goed is en waar er nog verbetering mogelijk is. Benieuwd? Vraag hier de Social Media Scan aan!

Conclusie

Het plaatsen van berichtjes op social media voor bedrijven kan iedereen. Het bijhouden van een social mediastrategie met goede content, het regelmatig aanvullen van bedrijfspagina’s met relevante updates en echte resultaten binnen harken via deze accounts, vergt inzicht en een bepaalde handigheid waar menig ondernemer (nog) niet over beschikt of ook niet over wil beschikken. Als er uit de social media scan blijkt dat er verbeteringen nodig zijn die je zelf niet wilt of kunt doen, voeren we die met veel plezier voor je uit. We weten dat je wel wil knallen op social media en daarom staan we energiek voor je klaar. Bel ons op 010-3074125 of mail naar koffie@missbusiness.nl. Binnen een week hebben we jouw strategie rond en kunnen we starten.
Geen reacties.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.