Google Analytics 4 – gebruik jij het al?

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis programma waarin je rapportages kunt bekijken over jouw website of webshop. De rapportages geven je inzicht in het gedrag van website- of webshop bezoekers. Deze inzichten kun je vervolgens gebruiken om je website of webshop te verbeteren.

De nieuwste versie: Google Analytics 4

Ruim een half jaar is de nieuwste versie van Google Analytics te gebruiken. In de nieuwste versie zijn er een hoop zaken veranderd ten opzicht van de oude. De belangrijkste verandering is dat de data event gebaseerd is in plaats van sessie gebaseerd. Wat betekent dat? Dit betekent dat de acties die bezoekers doen op jouw website, gemeten worden op basis van triggers in plaats van sessies (pagina bezoeken). Daarom is er een nieuwe versie aangemaakt, Google Analytics 4. Tot op heden kun je de oude versie naast de nieuwe versie gebruiken en op beide data verzamelen. Wij raden het daarom aan om alvast een property aan te maken met de nieuwste versie, zodat je die vast klaar hebt als de oude vervalt. Frankwatching heeft in een artikel helder uitgelegd hoe je dit stapsgewijs kunt doen.

Waarom zou je Google Analytics gebruiken?

Dankzij dit gratis programma krijg je inzicht in wie er je website bezoeken en wat ze op jouw website doen als ze er zijn. Goed om deze data te meten, want daar kun je verbeterpunten uithalen. Even een voorbeeld: Stel, je merkt op dat veel mensen je website verlaten op de pagina van jouw belangrijkste dienst, dat wil je natuurlijk niet. Het is dan aan jou de taak om de data te analyseren, de pagina aan te passen en de resultaten van de veranderingen bij te houden. Als verbetering kun je denken aan de kleur van buttons veranderen of teksten en afbeeldingen aanpassen qua indeling. Door continue te monitoren wat de resultaten zijn van je verbeteringen, krijg je steeds meer inzicht in wat wel en niet werkt. Zo wordt je website of webshop steeds gebruiksvriendelijker en levert het meer klanten op. Dat wil je natuurlijk!

Hoe gebruik je Google Analytics?

Elke website of webshop die wij maken, koppelen we in het begin al aan Google Analytics. Zo heb je na de oplevering altijd toegang, wel zo fijn! Wij raden aan om minimaal een keer per maand de verschillende data rapportages te bekijken en te vergelijken met de data van vorige maand(en). Op deze manier krijg je een volledig beeld van de activiteiten op jouw website en kun je een lijst maken met verbeterpunten. Wil je meer weten over het analyseren van je websitedata of over google analytics 4? Neem contact met ons op, dan plannen we een kennismakingsgespre
Geen reactie’s

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.